Jak przyrządzać jadalne konopie indyjskie z koncentratami

Oto, jak ulga w symptomach jest odczuwana przez pacjentów medycznej marihuany
22 czerwca 2020
Jak marihuana i ludzie ewoluowali razem
26 czerwca 2020

Jak przyrządzać jadalne konopie indyjskie z koncentratami

Źródło Zdjęcia: lightshade.com

Mam skrytkę pełną koncentratów marihuany – to ogromna ilość starych olejów, koncentratów zniżkowych, które były zbyt tanie, by je pominąć, prezentów od przyjaciół i tym podobnych. I choć zawsze staram się je dobrze wykorzystać, czasami mijają miesiące, zanim przypomnę sobie, że nawet je mam. Staram się palić jeden tylko po to, by przekonać się, że jest surowy i bez smaku; no i wraca do schowka i sprawdzam go kilka tygodnie później, gdy mi się kończy. To niekończący się cykl gorących nonsensów.

Po kilku badaniach zdałem sobie sprawę, że stare koncentraty można lepiej wykorzystać: przyrządzić z nich potrawy!

Jeśli nie wiedziałeś, że możesz wykorzystać swoje resztki koncentratów do przygotowania skutecznych jadalnych potraw, wyjmij swoje pudełko i przygotuj się do gotowania.

Weź pod uwagę danie, które będziesz gotować.

Pierwszym krokiem w gotowaniu z koncentratami jest zastanowienie się nad produktem końcowym – czy robisz na przykład zwykły sos sałatkowy? Możesz zdecydować się na destylat zamiast RSO, ponieważ skoncentrowana forma RSO może pozostawić gorzki posmak.

„Wszystkie rodzaje koncentratów marihuany mogą być używane w gotowaniu”, powiedział Jay Denniston, dyrektor naukowy Dixie Brands. „Jednak niezliczona ilość różnych rodzajów koncentratów, różniących się mocą, formą, smakiem i zapachem, może stwarzać trudności w wyborze odpowiedniego rodzaju produktu do użycia w potrawie z dodatkiem konopi„.

Olejki z pełnym ekstraktem z konopi, takie jak RSO, zapewnią cięższy botaniczny smak i aromat niż ekstrakty krystaliczne„, kontynuował Denniston. „Jeśli jedzenie będzie spożywane w małych, skoncentrowanych dawkach, takich jak oliwa z oliwek, smak ekstraktu z marihuany będzie obecny w większym stopniu” – kontynuował Denniston.

Rozważmy użycie koncentratów o mocniejszych smakach (jak RSO lub ekstrakty o pełnym spektrum) w słodkich potrawach, gdzie smak można skuteczniej zamaskować.

Denniston zasugerował również wybór żywności o wysokiej zawartości tłuszczu, takiej jak masło orzechowe, oliwa z oliwek lub ghi, ponieważ łatwiej jest przyjąć koncentraty do infuzji.

Wybierz swój koncentrat.

Poznaj swój koncentrat przed dodaniem go.

Troy Ivan, ExtractCraft

„Główną zaletą stosowania destylatu jest to, że jest on bez smaku, bez zapachu i całkowicie gotowy do włączenia do składnika tłuszczowego w wybranym przepisie”.

Koncentraty, które występują w stanach półstałych do stałych, takich jak żywica, sos terp, budder, wosk, a zwłaszcza wosk cukrowy, mogą zawierać duże ilości THCA„, powiedział Denniston.

Dla tych z Was, którzy zastanawiają się, czym jest THCA, jest to nietoksyczny związek, który z czasem przekształca się w euforyczne THC lub w przypadku zastosowania ciepła.

Z niektórymi koncentratami łatwiej jest pracować niż z innymi. Na przykład izolaty krystaliczne często występują w postaci białego proszku, którym można łatwo manipulować.

Główną zaletą stosowania destylatu jest to, że jest on bez smaku, bez zapachu i całkowicie gotowy do włączenia do składnika tłuszczowego w wybranym przepisie„, powiedział Troy Ivan, CEO i założyciel ExtractCraft.

Destylat jest więc bardzo atrakcyjny, biorąc pod uwagę jego moc i fakt, że nie musi być dekarboksylowany. Jednak każdy wybór ma również swoje własne, niepowtarzalne wyzwania.

Wadą [destylatu] jest to, że wszystkie inne kannabinoidy i pożądane składniki konopi zostały celowo usunięte” – powiedział Ivan. „Wszelkie korzyści synergiczne i „efekty entourage” zawarte w oleju o pełnym spektrum nie występują w destylacie, a wiele osób twierdzi, że jest on mniej leczniczy i ma mniejszą skuteczność„.

Inni, jak Brandin LaShea, szef kuchni i gospodarz cyfrowego pokazu gotowania Pot Pie, wolą iść drogą RSO ze względu na jego łatwość użycia.

Czasami wolę używać pewnych koncentratów, takich jak RSO, ponieważ można pominąć etap dekarboksylacji i dodać je bezpośrednio do ulubionych przepisów, co znacznie ułatwia ten proces komuś, kto dopiero zaczyna”, powiedział LaShea.

Upewnij się, że używasz tylko koncentratów, które mają wyniki badań laboratoryjnych innych firm. Chcesz być absolutnie pewny tego, co trafia do Twojego jadłospisu.

Dozowanie olejów z marihuany do produktów spożywczych

Kluczem do doświadczenia dobrego jadalnego produktu jest niskie i wolne tempo. Jest to szczególnie ważne, gdy mamy do czynienia z domowymi jadłospisami, które są niezwykle trudne w dawkowaniu.

Będziesz potrzebował kilku podstawowych informacji, aby obliczyć swoją przybliżoną dawkę:

  • Waga twojego koncentratu (w gramach)
  • Potencjał koncentratu (% THC lub CBD)
  • Ilość porcji, jaką daje ugotowane danie (tzn. „zrobienie tuzinae ciasteczek”)

Aby obliczyć, użyj tego równania:

(waga koncentratu x THC% x 1,000)/liczba porcji

  • Pomnóż wagę swojego koncentratu (w gramach) przez procent THC (dziesiętny)
  • Pomnóż tę liczbę przez 1000, aby przeliczyć gramy na miligramy.
  • Podziel tę liczbę przez liczbę porcji, z których pochodzi Twój przepis, aby określić ilość miligramów THC na porcję.

Na przykład, 0,25 grama koncentratu o 80% mocy THC, powinno dać około 200mg THC: (0,25 x 0,80) x 1,000 = 200.

Następnie 200mg THC rozłożone w 8 porcjach daje po 25mg THC w każdej porcji, zakładając równomierne rozłożenie (dobrze wymieszać!).

Upewnij się, że znasz już swoją idealną dawkę, a w razie wątpliwości zacznij od bardzo niskiej dawki (pomiędzy 1-5mg) i pracuj nad jej zwiększeniem.

Dekarboksyluj swój koncentrat (w razie potrzeby)

Przed przystąpieniem do gotowania należy upewnić się, że koncentrat jest zdekarboksylowany. To przekształca nietoksyczne THCA w euforyczne THC, które wszyscy znamy i kochamy.

Wyższe temperatury są bardziej prawdopodobne, aby wyeliminować cenne kannabinoidy i inne związki, więc dekarboksylacja niska i powolna jest generalnie najlepszym sposobem.

Wyciąganie koncentratów z ich pojemników może być trudne. Ivan radzi używać zapalniczki do topienia koncentratów przyklejonych do metalowych narzędzi lub przyklejania koncentratów w zamrażarce do czasu, aż usztywnią się i będą mogły być łatwo usunięte. „Bądźcie ostrożni. Jeśli zostawisz go w zamrażarce zbyt długo, stanie się jak szkło i wszędzie rozbije się na małe odłamki „, ostrzegał Ivan.

LaShea doradza dekarbowanie każdego rodzaju koncentratu w następujący sposób:

Dekarbowanie BHO
Potrzebne materiały:

  • Pożądana ilość BHO
  • Blacha do pieczenia
  • Papier pergaminowy
  • Termometr piecowy

Wskazówki:

  • Rozgrzać piekarnik do temperatury 93°C (200°F). Przed włożeniem BHO do piekarnika należy sprawdzić za pomocą termometru temperaturę w piekarniku.
  • Wyrównaj arkusz do pieczenia z papierem pergaminowym.
  • Na środku wyłożonej pergaminem blachy do pieczenia połóż wosk, kawałki, kruszonkę lub budder.
  • Włóż do piekarnika i piecz przez około 20-25 minut. Będziesz musiał bardzo uważnie obserwować swój koncentrat i upewnić się, że się nie zagotuje. Kiedy już się stopi i zacznie naprawdę bąbelkować, wiesz, że jest gotowy.
  • Wyjmij go z piekarnika i pozostaw do lekkiego ostygnięcia.

Odgarnianie RSO
Potrzebne materiały:

  • Duży rondel
  • Olej do gotowania (jak olej rzepakowy)
  • Pojemnik odporny na ciepło na olej RSO lub CO2 (silikon lub szkło)
  • Pożądana ilość oleju RSO lub CO2
  • Łyżka do mieszania
  • Szczypce
  • Termometr

Wskazówki:

  • Napełnić rondel około ćwierć drogi w górę olejem do gotowania.
  • Do garnka z olejem włożyć szczelny pojemnik (silikonowy lub szklany) z olejem RSO lub CO2
  • Rozpocząć podgrzewanie oleju na średnio-niskim ogniu.
  • Podgrzać olej do temperatury 93°C (200°F), bardzo dokładnie obserwując i sprawdzając temperaturę termometrem. Łyżką rozbijać bąbelki.
  • Gdy osiągniesz temperaturę 93°C, wyłącz kuchenkę i wyjmij garnek z ognia.
  • Po około 1-2 minutach lub gdy pęcherzyki zaczną odpuszczać, wyjmij pojemnik z koncentratem z oleju za pomocą szczypiec. Możesz również pozostawić go w garnku, aż pęcherzyki się całkowicie zatrzymają, aby uzyskać mocniejszy olej o silniejszym działaniu.

Uwaga: Dekarbowanie koncentratów spowoduje ich zgęstnienie, dzięki czemu będą łatwiejsze do pracy, gdy będą nieco ciepłe.

Decarbing kief
Potrzebne materiały:

  • Pożądana ilość kief
  • Blacha do pieczenia
  • Papier pergaminowy
  • Łopatka
  • Termometr piecowy

Wskazówki:

  • Rozgrzać piekarnik do temperatury 93°C (200°F). Przed włożeniem kiefy do piekarnika należy sprawdzić za pomocą termometru temperaturę w piekarniku.
  • Wyłóż arkusz do pieczenia papierem pergaminowym.
  • Rozłóż kiefę równomiernie na środku blachy do pieczenia.
  • Piec przez 15-20 minut, mieszając do połowy.
  • Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.

Wybierz swój olej do infuzji

Oleje o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych są najlepszymi opcjami jako olej bazowy do infuzji, ponieważ w temperaturze pokojowej pozostaną one stabilne i w stanie ciekłym. Jednym z moich ulubionych tłuszczów do tego celu jest wysokiej jakości olej z awokado.

Masło na bazie mleka i tłuszcze zwierzęce nie oferują takiej samej stabilności i łatwości użycia„, zauważył Denniston.

Zachęca do oleju MCT ze względu na jego liczne zalety. „Wyjątkowym olejem pochodzenia roślinnego jest olej MCT, który pochodzi z kokosa, ale ma wysoką zawartość tłuszczów nasyconych„, powiedział. „To właśnie ta zawartość nasyconych tłuszczów zapewnia zarówno szybką energię, jak i idealne medium do rozpuszczania koncentratów konopi. Podczas gdy wiele olejów kokosowych z pierwszego tłoczenia ma aromat kokosowy, olej MCT jest przetwarzany w celu usunięcia tego aromatu„.

Zacznij gotować.

Wykonałeś już większość ciężkiej pracy przy dekarbonizacji i infuzji. Jedyne, co zostało, to dodanie infuzji do przepisu.

Do potraw z dużą zawartością tłuszczu lub oleju można dodać pewne rodzaje koncentratów dekarboksylowanych, takie jak: kruszonka, budder, wosk bezpośrednio krusząc nad garnku. Kief również działa w ten sposób, choć niektórzy mogą zdecydować się na ugotowanie kief w oleju przed dodaniem go bezpośrednio do przepisu.

Jeśli pracujesz z już dekarbowanymi koncentratami, takimi jak RSO, będziesz chciał dodać go do tłuszczu nośnego i stopić do rozpuszczenia, mieszając od czasu do czasu. LaShea zauważa również, że nie należy kontynuować gotowania po rozpuszczeniu koncentratu.

Tak długo, jak długo Twój przepis pozostaje poniżej 150°C (około 300°F), możesz przyrządzić niemalże każdą potrawę, do której wzywa Cię serce.

Po zjedzeniu, poczekaj do 2 godzin, aż efekty zaczną działać, zanim zjesz więcej, żeby nie skończyć na zbyt wysokim haju!