Konopie w gastronomii

Kryształy THCA i CBD: kannabinoidy w najczystszej postaci
14 grudnia 2020
Jak używać CBD do snu, lęku i skupienia
7 stycznia 2021

Oleje z konopii

Nowoczesna kuchnia oparta dziś jest przede wszystkim na produktach naturalnych, nieprzetworzonych i zdrowych. Jest pełna warzyw, nasion, zbóż, owoców, naturalnych olejów pochodzenia roślinnego. Nic więc dziwnego, że na fali tego zamiłowania do zdrowego odżywiania się, mistrzowie kuchni sięgają po ciekawe produkty, urozmaicające menu. Jednym z nich są nasiona marihuany gatunków zawierających CBD.

Czym jest CBD?

Najbardziej cenionym składnikiem konopi jest CBD – kannabidiol, który ma mnóstwo właściwości prozdrowotnych, wpływających korzystnie na działanie całego organizmu. Nie ma on, w przeciwieństwie do THC, właściwości odurzających, ani uzależniających. Nie działa psychoaktywnie, ale przeciwnowotworowo, przeciwzapalnie, przeciwbólowo, przeciwpsychotycznie, przeciwgrzybicznie, antyalergicznie. Wpływa też znakomicie na stan skóry, hamuje wymioty i wspiera działanie układu immunologicznego. To składnik o ogromnych możliwościach poprawy zdrowia i znakomity do profilaktyki prozdrowotnej.

Nasiona, oleje i mąka

Wykorzystanie konopi w gastronomii jest możliwe dzięki zastosowaniu trzech głównych produktów, powstałych na jej bazie: nasion, olejów i mąki. Nasiona konopi są źródłem wielu składników odżywczych, takich jak błonnik czy białko, ale także witaminy. Zawierają także kwasy omega 3 i 6. Z nasion marihuany powstaje mąka, która jest znakomitą alternatywą dla klasycznej mąki pszennej. Oprócz swojej bogatej zawartości odżywczej, mąka konopna ma zaletę, która jest niezwykle ważna u osób chorujących na celiakię – nie zawiera glutenu. Może więc być bezpiecznie przez nie spożywana, jako źródło cennych składników. Popularną w kuchni formą stosowania konopi jest olej z nich powstały. On także jest źródłem wielu cennych składników odżywczych.

Konopie na talerzu

Biorąc pod uwagę ilość cennych składników, jakie dostarczają konopie, nic dziwnego, że znajdują one zastosowanie w gastronomii, a kucharze chętnie po nie sięgają. Jak się je wykorzystuje? Nasiona marihuany dodaje się do wielu potraw, tak jak nasiona wielu innych roślin. Mogą być składnikiem musli, dodatkiem do płatków owsianych. Można je spotkać w sałatkach. Mąkę konopną można także wykorzystywać w tradycyjny sposób, przygotowując na jej bazie potrawy takie jak naleśniki, pierogi, czy ciasta. Podobnie jest z olejem konopnym, który stosuje się w kuchni jak każdy inny olej roślinny. Trzeba zatem pamiętać, by go nie smażyć, ale używać na zimno, na przykład jako dressing do sałatek.

Choć konopie już od zarania dziejów były wykorzystywane na różne sposoby, XX wiek sprawił, że zostały one okryte złą sławą. Dziś przywraca się im dawną świetność, doceniając ich prozdrowotne właściwości i wykorzystując nie tylko jako lek, ale także element zdrowej diety.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *