Przepis: Jak zrobić podstawowe masło z konopi indyjskich

CBD i recepty: czy kannabinoid może wpływać na wchłanianie leków?
16 lipca 2020
Jak zrobić organiczną glebę dla konopi
18 lipca 2020

Przepis: Jak zrobić podstawowe masło z konopi indyjskich

Źródło Zdjęcia: tastecooking.com

Masło zawierające konopie indyjskie (cannabutter) jest jednym z najprostszych i najczęstszych sposobów na tworzenie jadalnych mieszanek konopi indyjskich. Jednakże, robienie masła infuzyjnego może być trochę trudne. Aby aktywować jego potencjał psychoaktywny, kwiat musi być powoli podgrzewany w niskiej temperaturze. Ten przepis najpierw przeprowadzi Cię przez proces zwany dekarboksylacją – zanim przejdziesz krok po kroku przez przewodnik, który pomoże Ci zrobić masło konopne.

Uwaga: Domowe produkty jadalne są bardzo trudne do dokładnego dozowania. W tym przewodniku znajdziesz kilka wskazówek dotyczących bardziej precyzyjnego dozowania, ale wszyscy kucharze „zrób to sam” ukonopi indyjskich powinni mieć świadomość, że nie ma sposobu na zagwarantowanie mocy i jednorodności ich partii.

Jak zrobić masło z konopi indyjskich (lub „cannabutter”)

Masło jest pysznym i uniwersalnym nośnikiem dla THC i innych kannabinoidów, choć nie jest jedynym. Do infuzji można również używać oleju kokosowego, oliwy z oliwek lub innego tłuszczu. Pamiętaj tylko, że masło łatwo się spala, więc miej oko na swóje podczas gotowania.

Składniki

  • 1 filiżanka masła
  • 1 filiżanka (7-10 gramów) mielonej marihuany, dekarboksylowanej
Niezbędny (i często pomijany) pierwszy krok: Dekarboksylacja marihuany

Zanim zrobisz swój cannabutter, będziesz potrzebował dekarboksylacji lub „decarb”, kwiatu konopi, z którym pracujesz. Pominięcie tego kroku spowoduje, że produkt końcowy będzie słaby lub nieaktywny. Oto dlaczego: Pąki konopi produkują nietoksyczny, kwaśny kannabinoid o nazwie THCA. Kiedy palimy lub odparowujemy konopie, ciepło przekształca THCA w THC, cząsteczkę, która daje euforyczny efekt. Jeśli przygotowujemy jadalne produkty z CBD, powinien być zastosowany ten sam proces.

Niektóre przepisy mogą zalecać dekarbowanie konopi bezpośrednio w gorącym maśle, ale im mniej czasu poświęcasz na moczenie pączków, tym lepiej będzie smakowało Twoje konopne masło. Z tego powodu zalecamy najpierw dekarbowanie w piekarniku.

Podstawowy przepis na masło konopne
Źródło Zdjęcia: oregonlive.com
  1. Decarb marihuany. Rozgrzej piekarnik do temperatury ~120ºC (245ºF). Umieść pąki marihuany na nieprzywierającej, tacy. Przykryj tacę papierem pergaminowym, aby zapobiec przywieraniu. Włóż blachę do piekarnika i ustaw zegar na 30-40 minut. Starsze, bardziej suche konopie mogą wymagać mniej czasu. (Wskazówka: można również ustawić piekarnik na ~150ºC (300ºF) i podgrzewać go przez 10 do 18 minut, ale zaleca się stosować podejście nisko i powoli kiedy dekarbowujesz, aby lepiej zachować kannabinoidy). Co 10 minut delikatnie mieszaj pączki, lekko wstrząsając tacą, aby równomiernie odsłonić ich powierzchnię.
  2. Rozdrobnij. Rozdrobnić dekarboksylowane konopie za pomocą ręcznego młynka.
  3. Roztopić masło. Wlej 1 szklankę wody i 1 szklankę masła do garnka lub rondla. Gotuj na wolnym ogniu i pozwól rozpuścić się masłu. Dodanie wody pomaga w regulacji temperatury i zapobiega przypalaniu się masła.
  4. Dodać marihuanę. Kiedy masło zacznie się topić, dodaj grubo zmielony produkt z konopi.
  5. Dusić. Utrzymuj niską temperaturę [najlepiej powyżej 70ºC (160ºF), ale nigdy powyżej 100ºC (200ºF)] i pozostaw mieszankę na wolnym ogniu przez 2 do 3 godzin, mieszając od czasu do czasu. Mieszanka nigdy nie powinna w pełni się zagotować.
  6. Odcedzić masło konopne. Na wierzchu słoika postaw lejek i ustaw go z cienkim płutnem. Po ostygnięciu masła zalewamy lejek z płótnem i pozostawiamy do swobodnego odcedzenia. (Wskazówka: Przeciskanie płótna może przepchnąć więcej materiału roślinnego o złym smaku).
  7. Schłodzić słoik z masłem. Jeśli na dnie słoika utworzy się nadmiar wody, można usunąć masło stałe za pomocą noża i odsączyć wodę. (Masło będzie musiało być schłodzone przez około godzinę przed usunięciem wody).
  8. Dawkować ostrożnie. Przed dodaniem masła do jakichkolwiek przekąsek, dań lub deserów należy zapoznać się z informacjami dotyczącymi dozowania podanymi poniżej.
Wskazówki dotyczące gotowania na wolnym ogniu
  1. Rozdrobnij grubo marihuanę przy pomocy ręcznego młynka. (Wskazówka: Młynek do kawy drobno sproszkuje kwiat i zapobiegnie skutecznemu wysuszaniu źle smakującego materiału roślinnego).
  2. Ustaw wolną kuchenkę na niską temperaturę lub na około 70ºC (160ºF). [Wskazówka: Unikaj przekraczania 100ºC (200ºF), aby zapobiec przypaleniu lub marnowaniu kanabinoidów. Możesz również dodać trochę wody, aby zapobiec przypaleniom].
  3. Dodaj masło i zmielone konopie. Mieszaj od czasu do czasu.
  4. Po około 3 godzinach, wyłączyć garnek i odczekać, aż masło ostygnie.
  5. Przecedzić jak wyżej.

Wskazówki dotyczące dozowania masła konopnego

Potencjał Twojego masła zależy od wielu czynników, od tego, jak długo i w jakiej temperaturze zostało ugotowane, aż do potencji Twojego materiału wyjściowego. Aby sprawdzić siłę działania gotowego produktu, spróbuj rozsmarować ¼ lub ½ łyżeczki na przekąsce i zobacz, jak ta dawka wpływa na Ciebie po godzinie. Zmniejszyć lub zwiększyć dawkę zgodnie z życzeniem. Następnie możesz użyć tej spersonalizowanej „standardowej” dawki jako punktu odniesienia dla swoich przepisów.