Dwa lata temu byłem na wycieczce marihuanowej, kiedy dostałem kawałek historii konopi: worek mylarny z dwoma gramami kwiatów zebranymi 3 lipca 2014 roku – jednego z pierwszych w historii legalnego chwastu sprzedawanego w Waszyngtonie.
Była to odmiana Pitbull, z CannaSol, a chwast był tak pierwszy w historii legalny, że nazwa marki na torbie była dosłownie „Legalna Marihuana”.
Z takim historycznym artefaktem w rękach, wiedziałem, że muszę go palić. Zdecydowałem, że poczekam do 3 lipca 2019 i zobaczę, czy pięcioletnie zioło wciąż dawało ci haj. Ale ponieważ lubię zajarać, zapomniałem, paląc świeższe, lepsze zioło, a data popłynęła.
Więc w szóstym roku, sam w moim mieszkaniu podczas globalnej pandemii, to był czas, aby w końcu otworzyć tego bad boja.
Zanim wypaliłem próbkę, pomyślałem, że dobrze byłoby zbadać ją na kannabinoidy i terpeny, więc zabrałem ją do jednego z najlepszych laboratoriów badających marihuanę. Zaczęli szaleć, ponieważ testowali tę próbkę Pitbulla, kiedy została zebrana w 2014 roku.
Pierwotnie, próbka Pitbulla była testowana na około 14{59f1054d5a087b3ae5668f8d38fa306633891cd97cdf6e36003b8a9f41c511cd} THC, bez podania danych dotyczących terpenu. Po ponownym badaniu w 2020 r., próbka była testowana na około 8{59f1054d5a087b3ae5668f8d38fa306633891cd97cdf6e36003b8a9f41c511cd} THC, z dominującymi ilościami terpinolenu, pinenu i kariofilenu.
Pitbull to indica. Została wyhodowana przez skrzyżowanie P-91 z Sugar Plum, a jej pąki zwykle dają słodki i owocowy profil terpenu. Ludzie często mówią, że dym smakuje tropikalnie i skunkowo, a recenzenci mówią, że sprawia, że czuje się zrelaksowany, szczęśliwy i senny.
Podczas gdy Pitbull ma być słodki i pyszny, jedno-gramowy joint z 2014 r., który paliłam, nie był niczym w tym stylu. Jeśli zastanawiasz się, czy wiek wpływa na smak zioła, to odpowiedź brzmi: zdecydowanie. I nie w sposób „zabytkowe wino Napa Valley”, ale w sposób „O mój Boże, nie, zgaś to”.
Moje pierwsze powąchanie sześcioletniego zioła dało mi dwie myśli: albo terpsy całkowicie zniknęły i to tylko zapach starego, wysuszonego zioła, albo kiedy Pitbull jest świeżo zwinięty, jego aromat jest ziemisty z lekką nutą cytrusów. To ten pierwszy.
Chociaż sześcioletni dym z chwastów był zaskakująco gładki, to smak był absolutnie do bani. Smak był mieszanką mięty i mentolu, które są dosłownie moimi dwoma najbardziej nielubianymi smakami czegokolwiek, i pozostawił mnie oceniającego palących papierosy jeszcze bardziej niż już to robię.
Biorąc pod uwagę jego wiek, spodziewałem się, że chwast będzie smakował strasznie, ale jego efekty były niespodzianką. Chociaż nie byłem nigdzie w pobliżu upalenia, byłem na tyle na haju, że gdy ten Pitbull był świeży, na pewno był ciastem. Haj pozostawił mnie z nieco senną mgiełką w głowie, która sprawiła, że chciałem się zdrzemnąć.
Więc czy sześcioletnia trawa nadal działa? Absolutnie. Ma w sobie THC, a THC daje ci haj, więc nawet najmniejsza jego ilość przyniesie pewne zmiany w twoim organizmie. Jednak im starszy chwast, tym mniej w nim kannabinoidów i terpenów, co oznacza, że efekty będą osłabione.
Osobiście nie kupuję niczego, co zostało zebrane ponad trzy miesiące temu. Zazwyczaj, gdy to robię, zioło jest zupełnie bez smaku, a efekty opadają tak płasko, że zastanawiam się, dlaczego ciągle wydaję ciężko zarobione pieniądze na taki hazard.
„Przeprowadziliśmy badania nad [marihuaną], która została przetestowana 180 dni w dół, i jest spadek w czasie na kannabinoidy, które widzieliśmy. Mówiono o tym, że [Washington State Liquor and Cannabis Board] przyznał [Certificate of Analysis] roczny termin ważności [Certificate of Analysis], ale nigdy nie minął” – powiedział Pat Reynolds, dyrektor operacyjny ds. analizy zaufania.
Chociaż możliwe jest, aby zioło mające ponad trzy miesiące nadal był wysokiej jakości, kwiat musi być przechowywany w odpowiednich warunkach, a nie w pojemnikach pod ladą lub na zapleczu.
Przechowywanie marihuany w chłodnym otoczeniu, wewnątrz hermetycznego pojemnika jest posunięciem jakie powinieneś robić. Gwarantuje to, że konopie nie wyschną, co zapobiega złuszczaniu się włośników kwiatowych. Odpowiednie przechowywanie pozwala na zachowanie jakości, tzn. chroni te konopie indyjskie i terpeny przed zubożeniem, dzięki czemu nawet po kilku miesiącach można cieszyć się wysokiej jakości trawką.
Dzięki postępowi technologicznemu, który nastąpił wraz z legalizacją, wielu producentów używa ciemnych, regulowanych termicznie pomieszczeń do przechowywania konopi przez długi czas. W domu, szklane słoiki murowane w ciemnej szafce czynią cuda dla zachowania trawki.
Zaledwie wczoraj paliłem tępą, domowej roboty Smarties, która została zebrana ponad rok temu. Dała taki haj, że od razu poszedłem do domu i uciąłem sobie pięciogodzinną drzemkę. I właśnie był przechowywany w hermetycznym pojemniku w zimnym garażu.
__________