Zbyt często zapomina się o zapachu i smaku trawki. Dla tych z nas, którzy spędzają dodatkowy czas na poszukiwaniu wysokiej jakości konopi o złożonym profilu terpenu, smak i zapach wiele znaczą. Skomplikowany profil terpenu nie tylko daje w rezultacie wspaniały haj, ale również wzmacnia smaki tego, co spożywasz.
Jedną z moich ulubionych rzeczy, którymi mogę się cieszyć z konopi jest kawa. Coś szczególnego dzieje się, gdy dym ze smacznego jointa zaczyna mieszać się z parą wydobywającą się z filiżanki pysznej kawy. Na pewno można się nimi delektować osobno, ale kiedy już się je połączy, wrażenia z nich wypływają na nowy poziom.
Podobnie jak konopie, kawa ma wiele odmian i w zależności od sposobu jej uprawy i przetwarzania, może wyrażać wiele różnych smaków, podobnie jak zioło. Dużo się dzieje w filiżance kawy, więc usiadłem z przyjacielem ekspertem w dziedzinie kawy, aby porozmawiać o parach. Oto lista niektórych z naszych ulubionych odmian konopi i idealnych odmian kawy, które wzbogacają unikalne profile smakowe każdego z nich. Miłej zabawy!
Chemdog ma bardzo wyraźny zapach. Połączenie pikantnego pieprzu (kariofilen) i jaskrawych cytrusów (limonen), Chemdog oferuje ostry, gazowany bukiet, który jest tak wyjątkowy, że ukrywa termin „chemmy”.
Odmiana taka jak Chemdog potrzebuje kawy, która jest subtelna, słodka i lekko kwaskowata, aby uzupełnić jej wspaniałe aromaty. Kawy z Kostaryki są wspaniałe: wyważone, przystępne i niezbyt obezwładniające, a także nie są przytłaczające czy bezpośrednie.
Costa Rica La Pastora w szczególności dobrze łączy się w pary, ponieważ daje przyjemną czekoladową subtelność z odrobiną soczystości w finiszu, co stanowi doskonałe uzupełnienie wyjątkowego profilu Chemdog.
MAC jest piękną odmianą, która najpierw przykuwa uwagę swoim blaskiem, a trzepnie Cię w twarz zapachem, który łączy skunka i grejpfruta (limonene). Dla miłośników marihuany uderza jak sole trzeźwiące. Z tak ostrym zapachem, trzeba go połączyć z kawą, która może wytrzymać jego smak.
Kawy kenijskie słyną z tego, że są bardzo głośne i z wyczuciem cytrusów. Kawy te są dużymi, jaskrawymi bombami owocowymi i choć nie są może codziennym, porannym rodzajem filiżanki, to stoją dobrze obok odważnego szczepu, jakim jest MAC.
Gachatha OT-18 to piękna kawa składająca się z dwóch odmian: SL-28 i SL-34, z których oba są typowe dla kawy kenijskiej i bardzo poszukiwane ze względu na ich godne nagradzania właściwości.
Linalool nie jest terpenem występującym obficie w marihuanie. Zkittlez oferuje kwiatowy aromat z nutą lawendy i świeżego chmielu z linalool. Po degustacji tej odmiany, zrozumiesz związek pomiędzy konopiami a chmielem.
Zkittlez dobrze pasuje do kolumbijskiej kawy jak Tres Santos. Kawy kolumbijskie składają się z dużej ilości całkowitej ilości kawy produkowanej na świecie, a w zależności od regionu i wysokości, na której rosną, mogą rozwinąć dużą kwasowość i równowagę. Kawa ta, poza kwiatowymi aromatami, ma również wspaniałe nuty wanilii i owoców pestkowych, idealne dla chmielowego blasku Zkittlez.
Miłosne dziecko dwóch bardzo smacznych szczepów, Cherry Pie i Tangie, Forbidden Fruit jest szczepem terpowo do przodu, który wypełnia pomieszczenie nutami jagodowymi i cytrusowymi. Kiedy otworzysz słoik z tą aromatyczną odmianą, wszyscy w twoim bezpośrednim sąsiedztwie zwrócą na nią uwagę. Ta smaczna odmiana zasługuje na filiżankę równie smacznej kawy.
Kawa etiopska z procesu mycia jest idealną parą dla Forbidden Fruit. Choć nie jest tak jagodowa, jak kawa naturalnie przetworzona, to etiopska kawa płukana jest musująca, musująca i z nutami cytrusów i jagód. Uwielbiam żartować z filiżanką tej kawy.
Kawa Reko Yirgacheffe jest ulubioną kawą baristów i stanowi doskonały punkt wejścia do kaw specjalnych.
Big Smooth to rzadki ptak. Niewiele jest szczepów konopi, które mają pinenę jako dominujący terpen, więc upewnij się, że dostaniesz świeżą partię i naprawdę docenisz jego smak. W połączeniu z wyraźnym aromatem sosny, otrzymasz trochę słodyczy i ciasta przypominającego muffin z jagodami.
Pierwsza kawa, która przychodzi do głowy, gdy myślisz o czymkolwiek, co borówkowe, jest kawą naturalnie przetworzoną. Naturalnie przetworzona kawa jest wynikiem przetworzenia całych owoców z krzewu kawowego, a nie tylko ziaren, w wyniku czego powstaje kawa z nutami owocowymi, zwłaszcza jagodowymi.
Jeśli szukasz odrobiny jagód w swojej kawie, Kosse Geshe Estate to elegancka kawa, która zręcznie ukazuje cechy charakterystyczne dla kawy naturalnie przetworzonej.
Grandpa’s Breath może nie być szczepem, który jeszcze znasz, ale jest to genetyczna siła napędowa wielu lepszych szczepów indica, które dziś trafiają na rynek. Krzyżówka Granddaddy Purple i OG Kush, ta odmiana uderza jak klasyczna indica i wytwarza ziemisty, wilgotny zapach z nutą słodyczy (myrcene). Jest świetna do relaksu, ale na pewno będziesz potrzebował odrobiny kofeiny, jeśli chcesz pozostać trzeźwy.
Ta nieco stonowana odmiana nie potrzebuje dużej kawy, aby ją obezwładnić – skłaniam się ku kawie, która może dorównać jej subtelności i efektom. Gwatemala produkuje cudownie czystą i łatwą do picia kawę, jak Finca El Limonar. Ta filiżanka jest pełna jasnych czekoladowych nut, a nawet jasnego jabłka. Doskonale nadaje się do schładzania, tak jak Grandpa’s Breath.