Źródło Zdjęcia: unsplash
Zbyt często zapomina się o zapachu i smaku trawki. Dla tych z nas, którzy spędzają dodatkowy czas na poszukiwaniu wysokiej jakości konopi o złożonym profilu terpenu, smak i zapach wiele znaczą. Skomplikowany profil terpenu nie tylko daje w rezultacie wspaniały haj, ale również wzmacnia smaki tego, co spożywasz.
Jedną z moich ulubionych rzeczy, którymi mogę się cieszyć z konopi jest kawa. Coś szczególnego dzieje się, gdy dym ze smacznego jointa zaczyna mieszać się z parą wydobywającą się z filiżanki pysznej kawy. Na pewno można się nimi delektować osobno, ale kiedy już się je połączy, wrażenia z nich wypływają na nowy poziom.
Podobnie jak konopie, kawa ma wiele odmian i w zależności od sposobu jej uprawy i przetwarzania, może wyrażać wiele różnych smaków, podobnie jak zioło. Dużo się dzieje w filiżance kawy, więc usiadłem z przyjacielem ekspertem w dziedzinie kawy, aby porozmawiać o parach. Oto lista niektórych z naszych ulubionych odmian konopi i idealnych odmian kawy, które wzbogacają unikalne profile smakowe każdego z nich. Miłej zabawy!
Chemdog i Costa Rican

Chemdog ma bardzo wyraźny zapach. Połączenie pikantnego pieprzu (kariofilen) i jaskrawych cytrusów (limonen), Chemdog oferuje ostry, gazowany bukiet, który jest tak wyjątkowy, że ukrywa termin „chemmy”.
Odmiana taka jak Chemdog potrzebuje kawy, która jest subtelna, słodka i lekko kwaskowata, aby uzupełnić jej wspaniałe aromaty. Kawy z Kostaryki są wspaniałe: wyważone, przystępne i niezbyt obezwładniające, a także nie są przytłaczające czy bezpośrednie.
Costa Rica La Pastora w szczególności dobrze łączy się w pary, ponieważ daje przyjemną czekoladową subtelność z odrobiną soczystości w finiszu, co stanowi doskonałe uzupełnienie wyjątkowego profilu Chemdog.
Miracle Alien Cookies i Kenyan
MAC jest piękną odmianą, która najpierw przykuwa uwagę swoim blaskiem, a trzepnie Cię w twarz zapachem, który łączy skunka i grejpfruta (limonene). Dla miłośników marihuany uderza jak sole trzeźwiące. Z tak ostrym zapachem, trzeba go połączyć z kawą, która może wytrzymać jego smak.
Kawy kenijskie słyną z tego, że są bardzo głośne i z wyczuciem cytrusów. Kawy te są dużymi, jaskrawymi bombami owocowymi i choć nie są może codziennym, porannym rodzajem filiżanki, to stoją dobrze obok odważnego szczepu, jakim jest MAC.
Gachatha OT-18 to piękna kawa składająca się z dwóch odmian: SL-28 i SL-34, z których oba są typowe dla kawy kenijskiej i bardzo poszukiwane ze względu na ich godne nagradzania właściwości.
Zkittlez i Columbian

Linalool nie jest terpenem występującym obficie w marihuanie. Zkittlez oferuje kwiatowy aromat z nutą lawendy i świeżego chmielu z linalool. Po degustacji tej odmiany, zrozumiesz związek pomiędzy konopiami a chmielem.
Zkittlez dobrze pasuje do kolumbijskiej kawy jak Tres Santos. Kawy kolumbijskie składają się z dużej ilości całkowitej ilości kawy produkowanej na świecie, a w zależności od regionu i wysokości, na której rosną, mogą rozwinąć dużą kwasowość i równowagę. Kawa ta, poza kwiatowymi aromatami, ma również wspaniałe nuty wanilii i owoców pestkowych, idealne dla chmielowego blasku Zkittlez.
Forbidden Fruit i Ethiopian
Miłosne dziecko dwóch bardzo smacznych szczepów, Cherry Pie i Tangie, Forbidden Fruit jest szczepem terpowo do przodu, który wypełnia pomieszczenie nutami jagodowymi i cytrusowymi. Kiedy otworzysz słoik z tą aromatyczną odmianą, wszyscy w twoim bezpośrednim sąsiedztwie zwrócą na nią uwagę. Ta smaczna odmiana zasługuje na filiżankę równie smacznej kawy.
Kawa etiopska z procesu mycia jest idealną parą dla Forbidden Fruit. Choć nie jest tak jagodowa, jak kawa naturalnie przetworzona, to etiopska kawa płukana jest musująca, musująca i z nutami cytrusów i jagód. Uwielbiam żartować z filiżanką tej kawy.
Kawa Reko Yirgacheffe jest ulubioną kawą baristów i stanowi doskonały punkt wejścia do kaw specjalnych.
Big Smooth i naturalnie prasowana kawa
Big Smooth to rzadki ptak. Niewiele jest szczepów konopi, które mają pinenę jako dominujący terpen, więc upewnij się, że dostaniesz świeżą partię i naprawdę docenisz jego smak. W połączeniu z wyraźnym aromatem sosny, otrzymasz trochę słodyczy i ciasta przypominającego muffin z jagodami.
Pierwsza kawa, która przychodzi do głowy, gdy myślisz o czymkolwiek, co borówkowe, jest kawą naturalnie przetworzoną. Naturalnie przetworzona kawa jest wynikiem przetworzenia całych owoców z krzewu kawowego, a nie tylko ziaren, w wyniku czego powstaje kawa z nutami owocowymi, zwłaszcza jagodowymi.
Jeśli szukasz odrobiny jagód w swojej kawie, Kosse Geshe Estate to elegancka kawa, która zręcznie ukazuje cechy charakterystyczne dla kawy naturalnie przetworzonej.
Grandpa’s Breath i Guatemalan
Grandpa’s Breath może nie być szczepem, który jeszcze znasz, ale jest to genetyczna siła napędowa wielu lepszych szczepów indica, które dziś trafiają na rynek. Krzyżówka Granddaddy Purple i OG Kush, ta odmiana uderza jak klasyczna indica i wytwarza ziemisty, wilgotny zapach z nutą słodyczy (myrcene). Jest świetna do relaksu, ale na pewno będziesz potrzebował odrobiny kofeiny, jeśli chcesz pozostać trzeźwy.
Ta nieco stonowana odmiana nie potrzebuje dużej kawy, aby ją obezwładnić – skłaniam się ku kawie, która może dorównać jej subtelności i efektom. Gwatemala produkuje cudownie czystą i łatwą do picia kawę, jak Finca El Limonar. Ta filiżanka jest pełna jasnych czekoladowych nut, a nawet jasnego jabłka. Doskonale nadaje się do schładzania, tak jak Grandpa’s Breath.