
Źródło Zdjęcia unsplash.com
Herbata z konopi indyjskich, podobnie jak smakołyki, może być świetnym sposobem na spożycie konopi indyjskich bez palenia i wapowania. Można ją przyrządzać na różne sposoby, używając wszystkich rodzajów różnych składników, w zależności od osobistych preferencji. Kilka sposobów na zrobienie herbaty z konopi to:
- Podawanie wody z suchym kwiatem marihuany (mniej odurzające, ponieważ THC nie rozpuszcza się w wodzie).
- Mieszanie konopi nasyconych tłuszczem (np. olej kokosowy, masło itp.) z liśćmi herbaty i wodą w celu uzyskania napoju typu latte
- Dodanie nalewki z konopi indyjskich do herbaty
Czy herbata z konopi daje haj?
Zrobienie herbaty z marihuany, która ma działanie lecznicze i odurzające, które ma do zaoferowania marihuana, nie jest tak proste, jak mogłoby się wydawać. Dostęp do THC w roślinie może być nieco wybredny dzięki dekarboksylacji i czynnikom rozpuszczającym, ale nie obawiaj się: Kiedy już zrozumiesz kilka prostych pojęć, są już tylko zielone pola!
Podczas procesu dekarboksylacji, nietoksyczny związek THCA jest przekształcany w związek THC, aktywując różne właściwości lecznicze i odurzające (więcej o unikalnych właściwościach leczniczych THCA można przeczytać tutaj). Ciepło przyłożone do konopi podczas palenia lub wapowania wywołuje dekarboksylację bez żadnego dodatkowego wysiłku z naszej strony. Podczas przygotowywania potraw, proces ten w sposób naturalny zachodzi, gdy konopie są gotowane z masłem lub olejami, lub gdy haszysz lub kief są dodawane do ulubionego przepisu, a następnie podgrzewane na kuchence.
Jeśli zdecydujesz się na dekarboksylację marihuany metodą podgrzewania przed dodaniem jej do herbaty, pamiętaj, że optymalny czas i temperatura do dekarboksylacji mogą się różnić w zależności od następujących czynników:
- Ilość wilgoci w twoim produkcie
- Ile produktu używasz
- Rodzaj pieca, do którego masz dostęp (np. gazowy lub elektryczny)
Jak długo trzeba czekać żeby herbata z zioła zadziałała?
Herbata konopna, podobnie jak jadalne warzywa, musi przechodzić przez żołądek, aby ją strawić, a następnie być metabolizowana w wątrobie. Zajmuje to dużo więcej czasu niż palenie zioła, które w ciągu kilku minut trafia do płuc. Być może trzeba będzie poczekać godzinę lub dwie, aby zacząć odczuwać skutki.
Podczas picia herbaty z konopi i spożywania jadalnych w ogóle,zacznij łagodnie i nie spiesz się. Wypij filiżankę i poczekaj; zawsze możesz zrobić kolejną, jeśli nic nie czujesz.
Przepisy na herbatę konopną
Mamy do przekazania dwa przepisy na herbatę konopną. Receptura na herbatę z konopi indyjskich z recepturą na różę i rumianek może być dostosowana na milion sposobów – wystarczy użyć liścia lub kwiatu herbaty do wyboru wraz z mielonymi konopiami indyjskimi i odprężyć się od zmartwień. Złociste mleko z olejkiem kokosowym z dodatkiem konopi jest bogate w substancje przeciwzapalne i przeciwutleniające – najbardziej luksusowy sposób na zakończenie nocy.
Herbata z konopi indyjskich z różą i rumiankiem

1 Porcja
Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 5-10 minut
Dozowanie: Polecamy 2 łyżki do tego przepisu, ale zależy to od mocy Twojej marihuany. Zawsze możesz dodać więcej lub mniej, w zależności od Twojej tolerancji.
Składniki:
- Miód nasycony konopiami indyjskimi (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki zmielonej marihuany, łodygi lub pączki
- Mleko kokosowe, fakultatywnie
- 2 łyżeczki rumianku suszonego
- 2 łyżeczki suszonych pączków róż
Wskazówki:
- Można zdecydować się na dekarboksylację wysuszonych ziół wcześniej lub nie. (Ponownie, zależy to od tego, czy szukasz korzyści z THCA lub THC).
- Dodać wszystkie suszone kwiaty do infuzora do herbaty i moczyć w gorącej wodzie przez 5-10 minut.
- Ciesz się dodatkowym miodem z dodatkiem konopi i/lub mlekiem kokosowym dla uzyskania dodatkowych efektów.
Mleko złociste z marihuany z medykamentowanym olejem kokosowym

Źródło Zdjęcia: emilykylenutrition.com
1 Porcja
Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 20 minut
Dozowanie: To zależy od mocy twojego oleju kokosowego z marihuany. Zawsze możesz dodać więcej lub mniej, w zależności od Twojej tolerancji.
Składniki:
- 1 filiżanka niesłodzonego mleka migdałowego
- 1 laska cynamonowa
- 1 1″ kawałek świeżej kurkumy, nieobrane, cienko pokrojone lub 1/2 łyżeczki suszonej kurkumy
- 1 ½” kawałek imbiru, nieobrany, cienko pokrojony
- 1/4 łyżeczki całe czarne ziarnka pieprzu
- 1 łyżka oleju kokosowego (konopnego lub nie)
- 1 łyżka miodu (z konopiami indyjskimi lub nie)
- Mielony cynamon, do podawania
Wskazówki:
- W małym rondelku ubić mleko migdałowe, cynamon, kurkumę, imbir, miód, czarny pierz i 1 filiżankę wody; doprowadzić do niskiego wrzenia.
- Zmniejszyć ogień i dodać olej kokosowy z marihuany.
- Gotować na wolnym ogniu do momentu, aż smaki się stopią, około 10 minut.
- Przecedzić przez sito o drobnych oczkach do kubków i dodać odrobinę cynamonu.

