Nie da się zaprzeczyć, że kawa i marihuana są popularne. Być może mniej jasne jest, w jaki sposób konsumpcja kawy i marihuany nakłada się na siebie, ale wraz ze wzrostem popularności produktów kawowych, można powiedzieć, że łączenie kawy z marihuaną jest dość powszechne.
Osobiście, od prawie dekady, prawie codziennie konsumuję kawę i konopie indyjskie i oba te produkty wzbogacają moje życie. Mimo to, harmonijne mieszanie ich było dla mnie podróżą. Na początku było to dla mnie niepokojące: Smak mojej fajki zrujnował smak mojej kawy, a ja stałem się nieznośnie zdenerwowany, gdy paliłem zioło z moją poranną javą.
Pomyślałem, że zmieszanie marihuany z kawą jest najszybszym sposobem na zrujnowanie mojego poranka, aż do momentu, gdy spróbowałem wapować. W tym momencie miałem zupełnie inne doświadczenie: energiczne budzenie i pieczenie bez przykrego posmaku i nieprzyjemnych skutków ubocznych. Kiedy rzuciłem inhalatory i przestawiłem się tylko na nalewki i produkty jadalne, odkryłem, że to, co dla mnie najlepsze, to spożywanie marihuany zaraz po skończonej kawie i małym śniadaniu lub zaraz po wypiciu pierwszych dwóch filiżanek kawy.
Oczywiście, mam już za sobą rutynę marihuany i picia kawy, ale każdy ma inne ciało. Przyjrzyjmy się, jak te dwie substancje wpływają na organizm i posłuchajmy niektórych ekspertów w dziedzinie marihuany i zdrowia.
Badanie z 2018 r. w Journal of Internal Medicine dotyczyło różnych metabolitów-substancji powstających podczas metabolizmu żywności, leków i innych substancji w moczu osób pijących kawę. Uczestnicy wstrzymywali się od picia kawy przez jeden miesiąc, w następnym miesiącu pili cztery filiżanki dziennie, a następnie przez miesiąc spożywali osiem filiżanek dziennie.
Badanie wykazało, że nastąpiła redukcja metabolitów układu endokannabinoidalnego (ECS) przy zwiększonym spożyciu kawy, co oznacza, że ECS zaczynał się coraz rzadziej metabolizować, gdy uczestnicy badania zwiększali spożycie kawy.
„Możemy wywnioskować z tego ustalenia, że kawa, a dokładniej kofeina, może spowolnić system endokanabinoidów„, powiedział dr Shawn Meirovici, ND, lekarz naturopatyczny i specjalista od konopi.
„Kofeina jest stymulatorem aktywności nerwowej… a endokannabinoidy są inhibitorami aktywności nerwowej. Wydawałoby się, że kawa/kofeina może zmniejszać tę aktywność hamującą, a tym samym zmieniać uspokajający [efekt] naszego układu endokanabinoidowego, utrudniając organizmowi wychłodzenie się” – powiedział dr Meirovici.
Innymi słowy, według dr Meirovici, wyniki badań sugerują, że kawa lub kofeina mogą rzeczywiście zapobiegać metabolizmowi ECS w takim tempie, w jakim normalnie by to robił, przez co trudniej jest się zrelaksować.
Nie ma zbyt wielu badań na temat tego, jak konopie indyjskie i kawa oddziałują na siebie w organizmie człowieka, ale w 2014 r. badania na małpach sajmiri wiewiórczych badały THC i MSX-3, związek podobny do kofeiny. Kiedy spożywały niskie dawki związku kofeinowego, małpy chciały mniej THC; ale kiedy spożywały wysokie dawki kofeiny, chciały więcej THC.
„Jest możliwe, że niskie dawki kofeiny mogą nie wpływać na ECS tak bardzo i dlatego małpy były zadowolone ze swojego „haju”, ale przy wysokich dawkach małpy mogły spowolnić swoją funkcję endokannabinoidów, co wymagało więcej kannabinoidów, aby uzyskać zadowalający „haj”„, powiedział dr Meirovici.
Według dr Meiroviciego, zasadniczo, ponieważ sajmiri wiewiórcze podawały sobie większe dawki THC, gdy spożywały większe dawki kofeiny, wyniki badań sugerują, że duże dawki kofeiny mogą negatywnie wpływać na ich wysokie dawki, co prowadzi do konieczności stosowania większej ilości THC.
Jeśli chodzi o pamięć, w badaniu z 2012 r. na szczurach zbadano, w jaki sposób połączenie kofeiny i THC osłabia pamięć roboczą -aka pamięć krótkoterminową – bardziej niż THC sam w sobie.
Szczury otrzymywały różne kombinacje THC i kofeiny, a następnie poddano je testom pamięci w celu ustalenia, czy reagują na wzorce świetlne i opóźnienia, które były poprzedzone uwalnianiem granulek żywnościowych. Pod koniec badań szczury miały lepszą pamięć po spożyciu kofeiny lub THC niż po spożyciu kofeiny i THC razem.
Podczas wdychania konopi indyjskich, dostają się one do krwiobiegu szybko przez płuca, podczas gdy połknięte konopie indyjskie są w dużej mierze metabolizowane przez wątrobę. „THC, alias Delta-9-THC, wchodzi do krwiobiegu i po 10-15 minutach osiąga szczytowe wartości, a po 75 minutach jest prawie całkowicie wyeliminowana. Kiedy spożywamy produkty jadalne, większość THC jest metabolizowana przez wątrobę i przekształcana w związek zwany 11-OH-THC, który jest trzy do siedmiu razy silniejszy niż Delta-9-THC”, powiedział dr Meirovici.
On również zwraca uwagę, że produktom jadalnym zajmuje prawie sześć godzin, aby osiągnąć szczyt w krwiobiegu, a zatem produkują znacznie bardziej wyciągnięte i potencjalnie bardziej intensywne haje.
Dodatkowo wiemy, że kofeina jest również metabolizowana przez wątrobę. „Wydaje się, że istnieje o wiele większy potencjał interakcji (pożądany i niepożądany), jeśli spożywa się kawę i wszelkie jadalne formy marihuany„, powiedział dr Meirovici.
Ponieważ zarówno THC i kofeina są metabolizowane przez ten sam enzym wątrobowy, jest „bardziej prawdopodobne, że będzie połączony efekt z tych dwóch związków albo wzmacniające lub zmniejszające się wzajemnie„, powiedział dr Meirovici.
Nadal wiele nie wiemy o tym, jak marihuana i kawa wpływają na ludzkie ciało, a żadne dwa ciała nie są dokładnie takie same. Ale jeśli jesteś zdrowy i masz dobre relacje z kofeiną i marihuaną, nie ma powodu, aby nie cieszyć się nimi razem. Zawsze pamiętaj, żeby „zacznij łagodnie i nie śpiesz się”.
Dr Meirovici radzi ostrożność dla osób z upośledzeniem funkcji wątroby, upośledzeniem pamięci lub demencją, a także dla wszystkich, którzy w przeszłości byli uzależnieni, ponieważ te warunki mogą być zaostrzone przez kawę i konopie indyjskie.