Istnieje duża różnica między marihuaną, która była dostępna w latach 60-tych, a marihuaną, którą można dostać teraz. Aż do końca lat 70., jeśli paliłeś trawkę, prawdopodobnie paliłeś to, co było często nazywane „sativą”. Rośliny te były wysokie, miały wąskie liście i produkowały wiszące kwiaty. Ze swojego pierwotnego domu w Indiach, ten gatunek marihuany przeniósł się na wschód. Dotarła także na wschodnie wybrzeże Afryki i w końcu udała się w podróż do obu Ameryk.
Jednym z tych oryginalnych szczepów jest marihuana landryjska, która regularnie nosi nazwę miejsca, w którym powstała: Thai, Durban Poison, Acapulco Gold, etc. Przez pokolenia, praktyki uprawy i środowiska specyficzne dla każdego z tych miejsc nadały unikalne cechy każdemu szczepowi wygląd i chemię – fantazyjne słowo na to jest „terroir”.
Podczas gdy odmiany sativa landrace przemieszczały się po całym świecie, indyjskie landrace były izolowane w suchych, górzystych regionach wokół Afganistanu i Pakistanu. Ta marihuana znana jest z szerokich liści, krótkiego wzrostu, gęstych kwiatów i haszyszu, który powstaje z jej kwiatów. Szczepy te noszą również nazwy miejsc, w których zostały stworzone: Afghani, Hindu Kush, itd.
Dopiero pod koniec lat 70. ludzie postanowili celowo wyhodować te dwa rodzaje marihuany razem. W końcu hodowcy byli w stanie wyprodukować potomstwo, które konsekwentnie nosiło pożądane cechy z każdego typu, a może nawet, co ważniejsze, uniknąć niepożądanych cech, które mogłyby osłabić zdrowie i produkcję rośliny.
Te hybrydy przejęły teraz rynek marihuany, a to, moi przyjaciele od palenia marihuany z lat 60-tych, to duża różnica między tym, co się wtedy paliło, a tym, co pali się teraz: Dziś palisz hybrydę marihuany w przeciwieństwie do czystej odmiany landrace.
To naprawdę zależy od konkretnej odmiany oraz od tego, gdzie i jak była uprawiana. Jeśli dostaniecie w swoje ręce prawdziwą landrace, najprawdopodobniej będzie ona mniej silna niż szczep, który znajdziecie dzisiaj, ponieważ obecne szczepy są zazwyczaj hodowane dla większej potencji.
Odmiany landrace z lat 60-tych nie są obecnie uprawiane na dużą skalę, ale jest kilka na tyle dużych odmian, że są one dostępne na naszym obecnym rynku. Są one powszechnie nazywane „dziedzicznymi” szczepami i są produkowane w małych partiach i noszą genetyki landrace, ale brakuje im oryginalnego terroir.
Być może nadejdzie dzień, w którym otworzą się światowe rynki marihuany, dając nam bezpośredni dostęp do szczepów landrace z całego świata, jednak do tego dnia, oto kilka szczepów „heirloom”, które możesz znaleźć.
Pochodząca z miasta portowego Durban w Republice Południowej Afryki, Durban Poison jest energetyzującą odmianą znaną z unikalnego zapachu, smaku i struktury pączków. Oferuje bukiet anyżu, ziemistą ostrość i słodycz. Nic innego w świecie marihuany nie jest takie jak ona.
W przeciwieństwie do innych odmian wąskolistnych, ta roślina produkuje kwiaty, które są okrągłe i puszyste, w przeciwieństwie do długich i puszystych. Jest jak okrągła puszysta masa serowa… która smakuje jak czarna galaretka.
Afghani jest szerokolistną odmianą z gęstymi pąkami, która produkuje ciężką żywicę idealną do produkcji haszyszu. Odmiana ta ewoluowała w suchym klimacie, dlatego też jej buds mają tendencję do formowania się, jeśli jest uprawiana w klimacie o wysokiej wilgotności.
Jej słodki i ziemisty zapach przekłada się na wilgotną sedację uwielbianą przez osoby szukające relaksu.
Mówi się, że jest to szczepem wyboru Bob’a Marley’a, Lamb’s Bread to rasa lądowa z wyspy Jamajka. Znana również jako Lamb’s Breath, odmiana ta jest świetna do twórczych przedsięwzięć i introspekcji, ponieważ zapewnia podnoszące na duchu uczucie i poczucie intensywnej jasności.
Jak wiele szczepów landrace, oferuje smak i zapach, który odróżnia ją od reszty. Jest jak moje ulubione cuchnące sery, trawiasty i ziołowy, z odrobiną przyprawy. Pachnie głośno!
Porywająca odmiana landrace z Meksyku, Acapulco Gold, cieszyła się kiedyś opinią standardu w produkcji konopi. Wiele z tego miało związek z pięknym wyglądem rośliny i jej zdolnością do wytwarzania dużej ilości THC – unikalnej cechy w czasie jej tworzenia.
Oferuje unikalny aromat toffi, a w smaku otrzymuje się odrobinę cuchnącego sera.
Nazywany również Thai Stick (za sposób, w jaki został wysuszony i utwardzony), Thai jest uważany za silny i intensywnie mózgowy haj. Pachnie jak tropikalne owoce z nutą oleju napędowego, a na wydechu nadaje subtelny kwiatowy smak.
Jest rodzicem wielu bardziej popularnych szczepów podnoszących na duchu i energetyzujących, które dziś kochamy, jak Original Haze.