Po zebraniu marihuany, istnieje wiele procesów pomiędzy nią a produktem końcowym, które mogą zniszczyć cenne smaki i aromaty rośliny. Dodatkowo, wiele technik ekstrakcji oczyszcza terpeny i inne związki, pozostawiając konsumentowi bezwonny koncentrat całkowicie pozbawiony swojej oryginalnej esencji.
Ale żywe koncentraty żywicy są w stanie wychwycić smaki i aromaty żywej rośliny poprzez ekstrakcję, w porównaniu z innymi rodzajami koncentratów konopi.
Żywa żywica jest rodzajem koncentratu konopi indyjskich, który jest produkowany przy użyciu unikalnej techniki – świeżo zebrane konopie są zamrażane do temperatury podkrytycznej przed i w trakcie procesu ekstrakcji, pomijając fazy suszenia i utwardzania.
Proces suszenia i peklowania, któremu zazwyczaj poddawana jest roślina konopi indyjskich, może mieć niszczący wpływ na terpeny – związki, które mają wpływ na smak i aromat. Są one obecne w włośnikach, które pokrywają praktycznie każdą powierzchnię dojrzałego pączka marihuany i jego okolicznych liści.
Podczas suszenia i peklowania roślina marihuany knotnie sama z wilgoci i chlorofilu. Trichomy mogą być również narażone na niekorzystne warunki, takie jak: zwiększona ekspozycja na ciepło, tlen i światło oraz fizyczne pobudzenie, które może doprowadzić do degradacji terpenów.
Dzięki zamrożeniu rośliny bezpośrednio po zbiorach, konopie zachowują swój cenny profil terpenu, oryginalny smak i zapach w procesie ekstrakcji oraz w produkcie końcowym.
Żywa żywica ma zwykle ciemnożółty kolor. Jest to bardziej plastyczny koncentrat, gdzieś pomiędzy sosem a woskiem – niezbyt mokry i nie do końca podobny do tafty.
Jak wszystkie koncentraty marihuany jest bardzo lepki, więc będziesz potrzebował narzędzia do jego obsługi. W zależności od producenta, niektóre żywice mogą mieć rzadką konsystencję, a niektóre mogą być bardziej stałe lub woskowe.
Żywa żywica jest stosunkowo nowa na scenie koncentratu marihuany. Jej skromne początki sięgają lat 2011-2013, kiedy to w Kolorado pojawiła się mała grupa hodowców i ekstraktorów.
Wśród nich, William Fenger (znany również jako „Kind Bill”) i założyciel EmoTek Labs „Giddy Up” byli pionierami procesu ekstrakcji żywej żywicy, opracowując specjalistyczny ekstraktor BHO, zdolny do utrzymania niewiarygodnie niskich temperatur, potrzebnych do produkcji żywicy.
Wspólnie udało im się zachować terpeny, smak i aromat podczas procesu ekstrakcji.
Żywa żywica różni się od innych koncentratów, takich jak kruszonka, kalafonia lub inne produkty BHO z powodu wysokiej zawartości terpenu. Bardziej złożony profil terpenu może zapewnić inne i bardziej złożone doznania, dzięki efektowi entourage’u – wszystkie różne związki konopi współdziałają ze sobą, tworząc doświadczenie.
Fani ekstraktów z konopi indyjskich mają tendencję do przywiązywania dużej wagi do smaku i aromatu, jak również do efektów, więc istnieje duże zapotrzebowanie na żywe koncentraty żywicy.
Produkty oznakowane jako żywice żywiczne często różnią się lepkością, od soków, cukrów, galaretek, masła po jeszcze bardziej solidne kruszywa. Podczas gdy stężenie terpenu może wpływać na lepkość, produkty mogą być również mechanicznie zmieniane po ekstrakcji, np. kiedy soki są ubijane w maślankach.
Niektóre żywice zawierają tylko niektóre lżejsze terpeny, takie jak pinen i mirken. Mniejsza liczba terpenów może wpływać na smak i efekty. Mogą wystąpić różnice, ponieważ niektóre procesy ekstrakcyjne nie są w stanie wychwycić innych terpenów, ale profil terpenu zależy również od użytego materiału wyjściowego.
Bez względu na to, jak koncentrat został pozyskany, jest on tylko tak silny i smaczny, jak roślina i części rośliny, z której pochodzi. Ekstrakty wykorzystujące całą roślinę mogą często mieć bardziej złożony profil terpenu niż te wykorzystujące wyłącznie świeże, mrożone kwiaty.
Żywicę należy przechowywać w chłodnym i szczelnym pojemniku, najlepiej w lodówce, jeśli można. Pozwoli to na zachowanie terpenów i utrzymanie ich doskonałego smaku i zapachu przez jakiś czas.
Pozostawienie go na zewnątrz z odkręconą pokrywą spowoduje, że szybko wyschnie, przez co będzie trudniejszy w obsłudze i uszkodzi smak.
Istnieje kilka sposobów na spożycie żywej żywicy.
Większość ludzi dAbuje żywą żywicę. Aby to zrobić, potrzebny jest zestaw do dAb i albo palnik i nail albo e-nail. Potrzebne jest również narzędzie do dAb – najprawdopodobniej coś z czerpakiem na nim, biorąc pod uwagę konsystencję żywicy, aby poradzić sobie z koncentratem i włożyć go do nail’a.
Dobra temperatura nail’a wynosi około 260°C – pozwoli to na zachowanie terpenu i aromatów bez przypalania koncentratu.
Wapowanie przy pomocy dAb pen
Żywicę można również umieścić w dAb pen, który jest jak Vape Pen, co pozwala na umieszczenie w nim koncentratów zamiast wkładu do vape.
Aby umieścić żywicę w dAb pen, należy użyć narzędziu do dAb, a następnie kliknąć przycisk i gotowe.
Można również umieścić żywicę w fajce, joint’cie lub blancie, aby uzyskać dodatkowe kopnięcie.
Żywice przebyły dość długą drogę od momentu powstania Kolorado. Jeszcze kilka lat temu były one enigmatycznym i rzadkim produktem spotykanym tylko na niektórych rynkach dla koneserów po cenach premium, czasem przekraczających 100 dolarów za gram.
Chociaż żywe żywice są nadal sprzedawane w wyższej cenie niż inne koncentraty, a mianowicie BHO, obecnie ceny żywicy są znacznie bardziej przystępne, a większość dyspenserów ma wiele opcji.
Ponieważ rynek koncentratów marihuany nadal wymaga więcej opcji smakowych, które oferują bardziej złożone doświadczenia, żywice żywe nadal będą produkowane. W końcu, cieszenie się koncentratem, który pozostaje wierny zapachowi kwiatu, z którego pochodzi, jest naprawdę niezwykłym doświadczeniem.