Masło zawierające konopie indyjskie (cannabutter) jest jednym z najprostszych i najczęstszych sposobów na tworzenie jadalnych mieszanek konopi indyjskich. Jednakże, robienie masła infuzyjnego może być trochę trudne. Aby aktywować jego potencjał psychoaktywny, kwiat musi być powoli podgrzewany w niskiej temperaturze. Ten przepis najpierw przeprowadzi Cię przez proces zwany dekarboksylacją – zanim przejdziesz krok po kroku przez przewodnik, który pomoże Ci zrobić masło konopne.
Uwaga: Domowe produkty jadalne są bardzo trudne do dokładnego dozowania. W tym przewodniku znajdziesz kilka wskazówek dotyczących bardziej precyzyjnego dozowania, ale wszyscy kucharze „zrób to sam” ukonopi indyjskich powinni mieć świadomość, że nie ma sposobu na zagwarantowanie mocy i jednorodności ich partii.
Jak zrobić masło z konopi indyjskich (lub „cannabutter”)
Masło jest pysznym i uniwersalnym nośnikiem dla THC i innych kannabinoidów, choć nie jest jedynym. Do infuzji można również używać oleju kokosowego, oliwy z oliwek lub innego tłuszczu. Pamiętaj tylko, że masło łatwo się spala, więc miej oko na swóje podczas gotowania.
Składniki
- 1 filiżanka masła
- 1 filiżanka (7-10 gramów) mielonej marihuany, dekarboksylowanej
Niezbędny (i często pomijany) pierwszy krok: Dekarboksylacja marihuany
Zanim zrobisz swój cannabutter, będziesz potrzebował dekarboksylacji lub „decarb”, kwiatu konopi, z którym pracujesz. Pominięcie tego kroku spowoduje, że produkt końcowy będzie słaby lub nieaktywny. Oto dlaczego: Pąki konopi produkują nietoksyczny, kwaśny kannabinoid o nazwie THCA. Kiedy palimy lub odparowujemy konopie, ciepło przekształca THCA w THC, cząsteczkę, która daje euforyczny efekt. Jeśli przygotowujemy jadalne produkty z CBD, powinien być zastosowany ten sam proces.
Niektóre przepisy mogą zalecać dekarbowanie konopi bezpośrednio w gorącym maśle, ale im mniej czasu poświęcasz na moczenie pączków, tym lepiej będzie smakowało Twoje konopne masło. Z tego powodu zalecamy najpierw dekarbowanie w piekarniku.
Podstawowy przepis na masło konopne
- Decarb marihuany. Rozgrzej piekarnik do temperatury ~120ºC (245ºF). Umieść pąki marihuany na nieprzywierającej, tacy. Przykryj tacę papierem pergaminowym, aby zapobiec przywieraniu. Włóż blachę do piekarnika i ustaw zegar na 30-40 minut. Starsze, bardziej suche konopie mogą wymagać mniej czasu. (Wskazówka: można również ustawić piekarnik na ~150ºC (300ºF) i podgrzewać go przez 10 do 18 minut, ale zaleca się stosować podejście nisko i powoli kiedy dekarbowujesz, aby lepiej zachować kannabinoidy). Co 10 minut delikatnie mieszaj pączki, lekko wstrząsając tacą, aby równomiernie odsłonić ich powierzchnię.
- Rozdrobnij. Rozdrobnić dekarboksylowane konopie za pomocą ręcznego młynka.
- Roztopić masło. Wlej 1 szklankę wody i 1 szklankę masła do garnka lub rondla. Gotuj na wolnym ogniu i pozwól rozpuścić się masłu. Dodanie wody pomaga w regulacji temperatury i zapobiega przypalaniu się masła.
- Dodać marihuanę. Kiedy masło zacznie się topić, dodaj grubo zmielony produkt z konopi.
- Dusić. Utrzymuj niską temperaturę [najlepiej powyżej 70ºC (160ºF), ale nigdy powyżej 100ºC (200ºF)] i pozostaw mieszankę na wolnym ogniu przez 2 do 3 godzin, mieszając od czasu do czasu. Mieszanka nigdy nie powinna w pełni się zagotować.
- Odcedzić masło konopne. Na wierzchu słoika postaw lejek i ustaw go z cienkim płutnem. Po ostygnięciu masła zalewamy lejek z płótnem i pozostawiamy do swobodnego odcedzenia. (Wskazówka: Przeciskanie płótna może przepchnąć więcej materiału roślinnego o złym smaku).
- Schłodzić słoik z masłem. Jeśli na dnie słoika utworzy się nadmiar wody, można usunąć masło stałe za pomocą noża i odsączyć wodę. (Masło będzie musiało być schłodzone przez około godzinę przed usunięciem wody).
- Dawkować ostrożnie. Przed dodaniem masła do jakichkolwiek przekąsek, dań lub deserów należy zapoznać się z informacjami dotyczącymi dozowania podanymi poniżej.
Wskazówki dotyczące gotowania na wolnym ogniu
- Rozdrobnij grubo marihuanę przy pomocy ręcznego młynka. (Wskazówka: Młynek do kawy drobno sproszkuje kwiat i zapobiegnie skutecznemu wysuszaniu źle smakującego materiału roślinnego).
- Ustaw wolną kuchenkę na niską temperaturę lub na około 70ºC (160ºF). [Wskazówka: Unikaj przekraczania 100ºC (200ºF), aby zapobiec przypaleniu lub marnowaniu kanabinoidów. Możesz również dodać trochę wody, aby zapobiec przypaleniom].
- Dodaj masło i zmielone konopie. Mieszaj od czasu do czasu.
- Po około 3 godzinach, wyłączyć garnek i odczekać, aż masło ostygnie.
- Przecedzić jak wyżej.
Wskazówki dotyczące dozowania masła konopnego
Potencjał Twojego masła zależy od wielu czynników, od tego, jak długo i w jakiej temperaturze zostało ugotowane, aż do potencji Twojego materiału wyjściowego. Aby sprawdzić siłę działania gotowego produktu, spróbuj rozsmarować ¼ lub ½ łyżeczki na przekąsce i zobacz, jak ta dawka wpływa na Ciebie po godzinie. Zmniejszyć lub zwiększyć dawkę zgodnie z życzeniem. Następnie możesz użyć tej spersonalizowanej „standardowej” dawki jako punktu odniesienia dla swoich przepisów.